terug naar het begin

2012

Lieve Kerstvrienden en Kerstvriendinnen,

Het is zover. Tweeëntwintig jaar na de laatste editie van hét enige echte kerstbandje presenteren wij met gepaste trots het Kerstbandje 2012!

De opnameapparatuur is er op vooruit gegaan, het lichamelijk verval is enigszins ingetreden, maar feitelijk zijn de drie Trouwe Vrienden niets veranderd. Jongens waren het en jongens bleven het. Dertig jaar na het verschijnen van het eerste Kerstbandje hebben ze nog dat feilloze gevoel voor de ware geest van Kerstmis. Vijf nieuwe liederen beleven hier hun première. Een mix van verlichtende kerstgezangen en diepe levensoverdenkingen. Jan, Wim en Rabo hopen dat je geniet van deze nieuwe editie (laat het ze weten in hun gastenboek!)

Druk op de rode knop van de speler hieronder en deze speelt automatisch alle nummers achter elkaar af. De nummers zijn in de lijst ook individueel aan te klikken. Veel luisterplezier!

Voor iedereen een Zalig, Gelukkig, Vrolijk en Vredig Kerstfeest!
Terug van weggeweest

Sinds 1990 werd door de vrienden keer op keer het Kerstbandje ter sprake gebracht. Er werden zelfs aanzetten gedaan in de jaren negentig maar niets werd afgemaakt. Hoe kon dat nou? Ze beleefden er altijd zo'n lol aan? Hadden ze het zoveel drukker gekregen? Een eenduidig antwoord valt niet te geven. Het belangrijkste is in ieder geval dat het in 2012 na al die vele jaren wél gelukt is!

Opgewekt zeuren
Waarom in 2012 opeens wel het kerstballetje ging rollen komt waarschijnlijk door twee redenen. De eerste is dat Wim in het begin van het jaar thuis in Workum weer over een heus muziekkamertje beschikte. En als alles op zijn plek staat in zo'n jongensdomein, dan moet er ook geproduceerd worden. Het resultaat: een paar stukkies puike muziek, een blijde grijns op het gezicht van producer Wim (zie foto) en een vliegende start van Kerstfeest met Jan, Wim en Rabo - Editie 2012.
De tweede reden is dat na hardnekkig opgewekt zeuren door Jan er in de Workumse muziekkamer een verloren gewaand midi-bestandje naar boven kwam waar Jan maar al te graag zijn tanden inzette (waarover hieronder meer).

Heren, heren, rustig aan!
Wim en Jan gingen dus, geheel tegen hun gewoonte in, in januari 2012 voortvaren van start. Huh? Dat was even schrikken voor Rabo. Zijn "Heren, heren, rustig aan!" is inmiddels al legendarisch. Maar na van de schrik bekomen te zijn, herstelde hij zich razendsnel. In juni was het prachtig weer. Dus doken de heren het donkere tuinhuis van Jan én de kerstsfeer binnen. Het werd een ouderwets productief dagje. De kop was er af. Het werd anders wel eens tijd ook, zeg!


1. Openingslied (Kanonensong)

tekst en muziek: Bertolt Brecht/Kurt Weill
Nederlandse tekst: Jan Hovers
Wim: zang, midiprogrammering
Jan: zang, midiproductie, percussie
Rabo: zang

2. Achterbuurt (Dead End Street)

tekst en muziek: Ray Davies
Nederlandse tekst: Wim Bakker
Wim: zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar, basgitaar, synthesizer, drums
Jan: koortje
Rabo: koortje

3. Thuis met Kerstmis

tekst en muziek: Jan Hovers
Jan: zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar, basgitaar, synthesizers, piano, percussie, drums
Rabo: zang
Wim: zang
Esther Hovers: altsaxofoon

4. Mensen zijn gekken (People are strange)

tekst en muziek: Robby Krieger/Jim Morrison
Nederlandse tekst: Wim Bakker
Wim: zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar, synthesizer, drums
Jan: zang, sologitaar, piano
Rabo: zang, basgitaar

5. De drie verloren zonen

tekst en muziek: Rabo Snellenberg
Rabo: zang, sologitaar, synthesizers, programma drumcomputer, basgitaar
Wim: zang, basgitaar
Jan: zang

Wat en hoe

Openingslied (Kanonensong)
We schrijven ergens midden jaren negentig. Het leek Jan aardig om, als liefhebber van Kurt Weill, Kanonensong uit de Dreigroschenoper (1928) als een gepaste bombastische opener voor het Kerstbandje te gebruiken. Maar ja, als muzikaal ongeletterde kon hij niet veel met de originele bladmuziek. Wim heeft nog de meeste muziektheoretische kennis maar de pianopartituur was voor hem ook een brug te ver. Echter, Wim als grootste innovator van het drietal, had een slimme oplossing. Hij nam een softwareprogramma met notenbalken en tikte een schier oneindige reeks willekeurige noten tussen de lijntjes. Vervolgens ging hij die een voor een met de muis op hun plek slepen naar voorbeeld van de papieren pianopartij. Een waar monnikenwerkje! Het resultaat was een zgn. midi-file, een computerbestandje dat een synthesizer kan aansturen. In 2012 kwam het aloude bestandje weer boven water. Jan wees de digitale data toe aan verschillende instrumentsamples en voegde handmatig de (digitale) percussie toe. In juni 2012 werd het lied ingezongen. Enne, Jan kon het als gepassioneerd 78-toerenplaten liefhebber niet nalaten de opname in de jaren '20 te laten beginnen, met gepast toegevoegd gespetter en gekraak.

Achterbuurt (Dead End Street)

Het nieuwe Workumse muziekkamertje werd in 2012 goed door Wim ingewijd met meerdere fraaie opnames. Hij haalt zijn inspiratie graag uit markante songs uit zijn jeugd. Als liefhebber van The Kinks koos hij voor dit juweeltje van Ray Davies, waarbij hij in zijn Nederlandse vertaling dicht bij het origineel bleef. Alle partijen zijn van de hand van de meester zelf; Rabo en Jan mochten het koortje inzingen en de handclaps toevoegen.
In het kader van Dead End Street mogen wij u de volgende anekdote niet onthouden. Ooit verdwaald in Oxford zochten de jongens hardnekkig naar hun locatie op de kaart. Wim keek scherp om zich heen en ontdekte de naam van de straat. Enthousiast riep hij: "We zijn in No Through Road!"

Thuis met Kerstmis
Toen Jan in zijn nieuwe Amsterdamse onderkomen zijn muziekruimte in het tuinhuisje inwijdde, deed hij dat met een eigen liedje dat oorspronkelijk This is just a song ging heten en ingezongen werd door zijn dochters. Bij nader inzien leken hem echter alle elementen voor een vrolijk kerstlied aanwezig in dit lied. Gevolg: een nieuwe tekst, wat sleighbells en kersklokjes, en de feestelijke gezangen van de Trouwe Vrienden. Met dank aan Jan's dochter Esther voor de fijne altsaxpartij.

Mensen zijn gekken (People are strange)
Tja, de muzikale roots van de heren liggen overduidelijk in de Sixties. Na The Kinks en Bob Dylan mag dit nummer van The Doors geen verrassing zijn. Wie Wim kent weet dat hij met een scherpe blik voor het ongewone om hem heen door de wereld gaat. Geen veroordeling, wel een constatering: Mensen zijn gekken! Hij heeft zich er bij neergelegd, anders had hij ook nooit Kerstbandjes met Jan en Rabo kunnen maken (die op deze foto licht waanzinnig deelnemen aan de opnamesessie).

De drie verloren zonen
De hekkensluiter wordt u geheel belangeloos aangeboden door Rabo. Door dit lied bent u in feite de vlieg aan de wand, het inkijkje in de totstandkoming van deze nieuwe editie van het Kerstbandje. Rabo heeft een fraai Rhythm & Blues arrangement gemaakt dat hij al vegend en stotend op diverse toetsenborden ten gehore brengt. Swingend en pompend, waarna zijn robuust scheurende elektrische gitaar het geheel dynamisch completeert. De basgitaar is door Wim ingespeeld in Workum op de basis die Rabo in Amsterdam De Aker had neergelegd. Alles onderling digitaal uitgewisseld; de heren hebben geen Hogesnelheidstrein nodig!

Jan, Wim en Rabo wensen iedereen een Zalig Kerstfeest en een gelukkig, gezond, creatief en liefdevol 2013!


 
eXTReMe Tracker