terug naar het begin

1988

In 1988 verscheen na een afwezigheid van vijf jaar het derde Kerstbandje op cassette.

Na de nog primitieve versies uit 1982 en 1983 was er dit jaar een grote sprong gemaakt. Op de eerste plaats werd het duo Jan en Wim uitgebreid tot een trio, doordat Rabo de gelederen was komen versterken. Daarnaast had de oude stereo-bandrecorder plaatsgemaakt voor viersporen-cassetterecorders.

Aanvankelijk werd er nog opgenomen in de kelder van Café Drukwerk. Rabo speelde een aantal jaren in deze Amsterdamse Nederpop-band. Drukwerk had een eigen fan-café aan de Amsterdamse Singel. In de kelder bevond zich een oefenruimte met een 4-sporenrecorder waar het kersttrio aan de slag ging.
Later werd er ook bij de heren thuis opgenomen.

Dit jaar verscheen er voor het eerst een krantje als bijlage bij het Kerstbandje. Hierin stonden foto's, columns en de teksten van de liedjes. Op deze pagina zijn teksten en foto's hieruit weergegeven.

Druk op de rode knop van de speler hieronder en deze speelt automatisch alle nummers achter elkaar af. De nummers zijn in de lijst ook individueel aan te klikken. Veel luisterplezier!
Uit "Trouwe Vrienden" (bijlage Kerstbandje 1988)

De ouderen onder ons zullen zich de "Kerstfeest met Jan en Wim" bandjes wel herinneren. In 1982 en 1983 kwam er zo'n gezellig bandje uit. In de jaren daarna is het echter stil geweest rond Jan en Wim.

Dat wil echter niet zeggen dat er niets gebeurde. Vaak zaten Jan en Wim bij elkaar om onder het genot van een "Brand Imperator" te discussiëren over een vervolg op deze bandjes. Ieder jaar waren er weer mensen die om een bandje vroegen.

Geen tijd
Op de vraag waarom er in de jaren 1984 tot en met 1987 geen bandjes verschenen antwoordt Jan: "Er waren wel ideeën, maar we hadden stomweg geen tijd. Voor veel opnames van het bandje van dit jaar, legden wij al de basis (drums, bas en gitaar) in november 1987".

"Hoewel we dus al veel op band hadden staan, was het ook dit jaar weer haasten. Wij hebben echter alvast onze goede voornemens gemaakt voor 1989". Het bandje van dit jaar verschilt aanzienlijk met de bandjes van voorgaande jaren.

Sketches
Wim hierover: "Wij hebben besloten dit jaar geen sketches op te nemen. Verder waren Jan en ik van mening dat het totaal geluid van het bandje best wel wat rauwer mocht worden. Om dat te verwezenlijken werd Rabo uitgenodigd om mee te werken. Zijn stemgeluid, dat doet denken aan de hoogtijdagen van de Atlantasoul, en zijn Harrisonachtige gitaarspel hebben een duidelijk stempel gedrukt op dit derde kerstbandje".

Voorbeluistering
De redactie van "Trouwe Vrienden" was in de gelegenheid om bij een voorbeluistering van het kerstbandje 1988 aanwezig te zijn. Wij kunnen alleen maar zeggen dat "Kerstfeest met Jan, Wim & Rabo" inderdaad een FEEST is!
 
 

1. De Ballade van de Kerstman (Ballad of John and Yoko)

Tekst en muziek: Lennon/McCartney
Nederlandse tekst: Jan Hovers
Jan: zang, piano,programma drumcomputer
Rabo: zang, sologitaar, ritmegitaar
Wim: basgitaar

2. Kerstman (Soulman)

tekst en muziek: Isaac Hayes en David Porter
Nederlandse tekst: Rabo Snellenberg
Rabo: zang, gitaar
Jan: achtergrondzang, synthesizer, basgitaar, programma drumcomputer, tamboerijn, cabasa
Wim: achtergrondzang

3. Ik ben Lozer (I'm a loser)

tekst en muziek: Lennon/McCartney
Nederlandse tekst: Wim Bakker
Wim: zang, basgitaar, mondharmonica
Rabo: akoestische gitaar, sologitaar, achtergrondzang
Jan: drums, achtergrondzang

4. De ballade van de horeca (De Postkoets)

tekst en muziek: Jos Cleber
nieuwe tekst: Jan Hovers
Jan: zang, synthesizer, programma drumcomputer

5. 't Is weer Kerstmis

tekst en muziek: Rabo Snellenberg
Rabo: zang, sologitaar, reverse sologitaar, ritmegitaar
Jan: programma drumcomputer, synthesizer, blokfluiten, tamboerijn, achtergrondzang
Wim: basgitaar, zachtergrondzang

6. De tijd (Tous les garçons et les filles)

tekst en muziek: Françoise Hardy, Roger Samyn
Nederlandse tekst: Wim Bakker
Wim: zang, sologitaar, ritmegitaar
Rabo: drums
Jan: basgitaar

7. Met de bus wegging (And your bird can sing)

tekst en muziek: Lennon/McCartney
Nederlandse tekst: Jan Hovers
Jan: zang, sologitaar, ritmegitaar, sologitaar, hi-hat
Rabo: 2e stem, drums, tamboerijn, sologitaar
Wim: basgitaar

8. Sociëteit Uilenstede (Your song)

tekst en muziek: Elton John, Bernie Taupin
Nederlandse tekst: Jan Hovers en Wim Bakker
Wim: zang, basgitaar, akoestische gitaar
Jan
: piano, synthesizer, programma drumcomputerTekst en uitleg


DE BALLADE VAN DE KERSTMAN
Hoe anders kan dit bandje geopend worden dan met een nummer van The Beatles waarin het ook nog eens over de Kerstman gaat.

KERSTMAN
Rabo ging tot het uiterste om de rauwe soulstemmen van Sam en Dave te benaderen. De nacht voor de zangopnames bracht Rabo in duistere rokerige ruimtes door en nuttigde hij, geheel tegen zijn gewoontes in, de nodige alcoholica. Het resultaat mag er zijn. Het lijkt wel of de Kerstman zo uit het Harlemse ghetto gevlogen kwam.

IK BEN LOZER
Eén ding was duidelijk: het werd tijd dat er een ode zou worden gebracht aan één van de markantste figuren uit de Amsterdamse samenleving. Bij de woorden bami, bruine suiker, pijn in m'n kont en studio sport hoort slechts één naam: Cees Lozer. The Beatles namen al eens voor het Engelse taalgebied een stuk over hem op. Lozers moederland bleef schandelijk achter. Dankzij Wims Nederlandse vertaling nu dus eindelijk gerichtigheid.

Cees Lozer - New York, 10 november 1998

DE BALLADE VAN DE HORECA
Weet u nog? "Heel veel jaren geleden..." van de Selvera's! Niets leent zich beter dan dit lied voor de toonzetting van een frisse nieuwe invalshoek op het traditionele kerstverhaal. Dat dachten wij ook!

'T IS WEER KERSTMIS
Deze originele Rabo-compositie is verpakt in een typisch jaren zestig arrangement, compleet met sitars, achteruitgedraaide soli, blokfluiten, cello's en speciaal voor de orthodoxe protestanten onder u een omgekeerde "duivelse" introductie.

DE TIJD
Eens kenden we hem als "Woeste Willem". Op dit bandje blijkt echter dat onder zijn vervaarlijke buitenkant er een romantisch-filosofische Guillaume schuilt. Om de juiste sfeer van het originele Franse liedje van Françoise Hardy te kunnen benaderen, kwamen er voor de galm twee vrachtwagens, een sporthal en een leegstaande kerk (moeilijk te vinden) aan te pas.

MET DE BUS WEGGING
Intermenselijk eindejaarsdrama in een raamwerk van openbaar vervoersproblematiek op een pakkende Lennon/McCartney melodie.

SOCIËTEIT UILENSTEDE
Het bandje wordt besloten met een nummer over Sociëteit Uilenstede. Een ieder die "de soos" gekend heeft zal het ermee eens zijn dat dit lied een waardig afscheid is van iets dat eens was; de soos is niet meer...
 

Bovenstaande teksten verschenen eerder in "Trouwe Vrienden" (bijlage Kerstbandje 1988)


 
eXTReMe Tracker