terug naar het begin

1983

Na veel positieve reacties op de eerste editie van het kerstbandje, werd in december 1983 de tweede editie van 'Kerstfeest met Jan en Wim' op cassette rond gestuurd.

Was het 't jaar daarvoor nog uiterst primitief geweest met alleen een oude bandrecorder, in 1983 werd het dankzij de genereuze hulp van vrienden al ietsjes beter aangepakt. De heren deden hun eerste pogingen om op te nemen op een heuze 4-sporenrecorder, geleend van innovator Kees Spijker. Op een aantal opnamen is echter nog het versleten geluid van de bandrecorder herkenbaar.

En hoe zat het met de geestig bedoelde dialogen van de twee twintigers dit jaar? Iets minder oubollig dan het vorige? Mwah... ietsjes toch wel?

Jan en Wim zijn de schaamte over het geheel nog niet helemaal voorbij, hoewel de billen bij deze editie al minder dicht bij elkaar geknepen worden dan bij die van 1982. Ach, luister en oordeel zelf.

Druk op de rode knop van de speler hieronder en deze speelt automatisch alle nummers achter elkaar af. De nummers zijn in de lijst ook individueel aan te klikken. Scroll met de balk aan de rechterzijde van de player naar beneden voor alle 13 titels. Veel luisterplezier!
Geleende spulletjes
In 1983 had het bastion aan vrienden nog steeds een vast ontmoetingspunt in Sociëteit Uilenstede in Amstelveen. In de "Inleiding 1983, wat is er gebeurd dit jaar?" wordt een aantal van hen expliciet genoemd.
Daarnaast kwamen er nieuwe gezichten aan de horizon. Zo ging Wim spelen in de coverband 'De Henk' met o.a. Kees Spijker en Maartje Strik, waarmee hij een rock & roll vakantie op een Franse camping doorbracht.

Kees was in het bezit van prachtige innovatieve apparatuur waar Jan en Wim van likkebaardden. En Kees was niet te beroerd om een aantal zaken uit te lenen voor het goede doel. De heren gebruikten voor een aantal nummers zijn 4-sporenrecorder Fostex X15 (waar ze nog onhandig mee experimenteerden en het apparaat vervolgens stuk maakten) en zijn toetsenbord Hohner Pianet-T. Van Maartje mochten ze een 'echte' microfoon lenen, evenals van hun toekomstige Kerst-compagnon Rabo. En Edwin Gitsels leende belangeloos zijn Siel Orchestra uit; een primitief soort synthesizer. Voor de heren Jan en Wim was dit een hemelse stap voorwaarts. Een eigen drumcomputer hadden zij nog niet dus herken je hier en daar het markante en pregnante geluid van de Casio VL-1, bekend geworden door het nummer 'Da da da' van de Neuen Deutschen Welle groep 'Trio' (zie afbeelding).

Dialogen
Ook op deze tweede editie doen de heren verwoede pogingen om de donkere dagen rond Kerstmis wat op te fleuren met humoristisch bedoelde sketches. De sinds dien verstreken tijd stemt de hedendaagse luisteraar wellicht mild. Hoe geestig Jan (destijds 25) en Wim (toen 26) het ook bedoelde, het is nu vooral een spiegel van hoe de media in 1983 nog in Nederland klonken en hoe het duo die destijds probeerde te persifleren.
Het "Dit is Hilversum één, de NCRV..." (track 12) is al decennia uit de Hollandse ether verdwenen.


1. Er is een kindeke

Traditioneel

2. Inleiding 1983, wat is er gebeurd dit jaar?

dialoog voor twee kerstvrienden

3. Er is een roos ontsprongen (Es ist ein Ros entsprungen)

muziek: Michael Praetorius
Instrumentaal

4. Aankondiging Maarten Hengel

dialoog voor twee kerstvrienden

5. Maarten Hengel (Ja, Kerstfeest met Jan en WIm/O Dennenboom)

Traditioneel/Ernst Anschütz/Wim Bakker

6. Etiquette? Nooit weg (geweest)

dialoog voor twee kerstvrienden

7. Jingle Bells

tekst en muziek: James Lord Pierpont

8. Consumentenrubriek 'Mag het ietsje meer zijn?'

dialoog voor twee kerstvrienden

9. Ja, 't is weer Kerstmis (Lady Madonna)

tekst en muziek: Lennon/McCartney
Nederlandse tekst: Jan Hovers

10. Afsluiting 1983

dialoog voor twee kerstvrienden

11. Komt allen tezamen (Adeste fideles)

tekst en muziek: John Francis Wade
Instrumentaal

12. Aankondiging 'Kerstmis in de Jordaan'

monoloog

13. Kerstmis in de Jordaan

tekst en muziek: Jan Hovers

Alle liedjes gespeeld door Wim Bakker en Jan Hovers


Liedjes en sketches

ER IS EEN KINDEKE
Jan en Wim gaan swingend van start met een echt Show-intro, voorzien van opgetogen ingesproken commercial-teksten. Nou ja, swingend? Die piepjes en bliepjes komen uit de hierboven afgebeelde kleine Casio. Ze deden het er toch maar mee.

INLEIDING 1983, WAT IS ER GEBEURD DIT JAAR?
Het getuigde blijkbaar in 1983 nog van goede smaak als je toenmalig AVRO-coryfee Lous Haasdijk belachelijk maakte. Terwijl Jan en Wim, nu ze zelf op kennelijke leeftijd zijn, zich alleen nog de in 2010 overleden Lous als een charmante verschijning herinneren. Nu kregen er meer aardige mensen er van langs.

ER IS EEN ROOS ONTSPRONGEN
Hey, daar is die oude bandrecorder weer! Jan beroert de Siel Orchestra synthesizer in vier partijtjes; twee links en twee rechts. Je begint met twee partijtjes, dan een kartonnetje voor de wiskop van de bandrecorder en dan gewoon er overheen opnemen. Nou, gewoon?! Als je een foutje maakt moet dus alles weer helemaal opnieuw. Vandaar dat er altijd foutjes in die liedjes zitten.

MAARTEN HENGEL
Het hoogtepunt van het Kerstbandje 1983 was ontegenzeggelijk het optreden van de Groningse verpleegkundige Maarten Hengel die naar eigen zeggen net als de heren Jan en Wim ook graag artiest wilde worden. Zijn in de verschillende jaargangen goed de invloeden van de tijdgeest te horen, zo zet in dit lied Wim een meesterlijke verwijzing neer naar Jaap Fischer. Jan en Wim groeiden op in de jaren zestig en zeventig en kregen via hun oudere zussen en broer de studentikoze liedjes van Fischer mee (die zich later transformeerde tot Joop Visser).

ETIQUETTE? NOOIT WEG (GEWEEST)
Wim leeft zich uit op een favoriet onderwerp van hem. Hij is een groot kenner en liefhebber van het standaardwerk 'Hoe hoort het eigenlijk?' uit 1939 van Amy Groskamp-ten Have. Dat hij door de jaren heen ook niet vies was van tijdschriften als de Allerhande is goed te horen.

JINGLE BELLS
Wat een gezellige versie. Als die pregnante piepjes van de Casio er niet onder hadden gezeten, dan had het door kunnen gaan voor een vrolijk plaatje uit de jaren vijftig van Combo Jan Corduwener. De heren zelf vinden de instrumentale tuttige coupletjes dan ook aardiger dan de gezongen refreinen.


CONSUMENTENRUBRIEK 'MAG HET IETSJE MEER ZIJN?'
Jan en Wim vonden het blijkbaar leuk omroepje te spelen door programmasoorten uit die jaren met een knipoog na te bootsen. Wie herinnert zich niet Wim Bosboom in programma's als Koning Klant of Kieskeurig (met de keurige Mireille Bekooij). Zelf hadden de jongens reuze lol in de tuttigheid van hun eigen sketches; er waren veel takes nodig omdat ze telkens in lachen uitbarstte.

JA, 'T IS WEER KERSTMIS (LADY MADONNA)
The Beatles komen veelvuldig voor op alle kerstbandjes door de jaren heen. Hier gaat Jan met een Beatlesnummer aan de slag op de oude bandrecorder en, ja, daar is ie weer, die Casio (je moet toch wat).

AFSLUITING
Een stichtelijk woord mag niet ontbreken aan het eind van het bandje. Daarnaast het gesproken colofon met alles wat de mannen bij elkaar geleend hadden dit jaar.

KOMT ALLEN TEZAMEN
Net als op 'Er is een roos ontsprongen' wordt de oude bandrecorder weer van stal gehaald. Hier en daar een foutje want anders moest hij alweer helemaal van voor af aan beginnen.
 
KERSTMIS IN DE JORDAAN
Het waren de hoogtijdagen van Adré Hazes. Gebaseerd op zijn hitjes in de vroege jaren tachtig ontstond dit onvervalste Amsterdamse Kerstlied. Ofwel de Casio was nog niet aangeschaft, of hij kwam inmiddels de keel uit, want op dit nummer wordt er met gebrek aan beter met twee stokjes op een krant getrommeld.

Jan in 1983

 
eXTReMe Tracker