terug naar het begin

1982

Goed, hier is ie, maar niet van harte. Het oer-kerstbandje uit 1982 mag omwille van de historische volledigheid niet ontbreken. Maar dat Wim en Jan daar nou blij mee zijn? Eerlijk gezegd niet, nee. Je zou denken dat de verstreken decennia sinds de verschijning van hun eersteling ze mild en nostalgisch zou hebben gestemd. Maar de primitieve opnames op de oude bandrecorder met flauwe dialoogjes en vals gezang doen deze heren op leeftijd meewarig naar de punten van hun schoenen kijken.

"Kun jij je voorstellen dat we dit toen grappig vonden, Wim?"
"Eerlijk gezegd, niet, Jan. Kunnen we het niet gewoon weg laten?"

Afijn, wie A zegt moet ook B zeggen. Zonder enige trots presenteren we u hier ons eerste Kerstbandje
(toen nog zonder hele stukjes Rabo).

Druk op de rode knop van de speler hieronder en deze speelt automatisch alle nummers achter elkaar af. De nummers zijn in de lijst ook individueel aan te klikken. Scroll met de balk aan de rechterzijde van de player naar beneden voor alle 14 titels. Wij wensen u veel leedvermaak!
 
 
Hoe het Kerstbandje ontstond...

The Beatles hadden de gewoonte om met de Kerst speciaal voor de leden van de Britse Beatlefanclub een plaatje uit te brengen. Het ging om flexidiscs vol met ter plekke verzonnen ongein. Deze kerstplaatjes brachten Jan en Wim op het idee om ook zo iets te doen. Jan had immers een Sony bandrecorder met sound-on-sound-mogelijkheid, dus de techniek was voorhanden.

Het enige wat nog ontbrak, was een drumcomputer en een cassetteduplicator. Maar hier zorgden respectievelijk Kees Spijker en de KRO-radio voor. Omdat Jan en Wim zich totaal niet voorbereidden, staat er nogal wat ongein op het eerste kerstbandje. Daarom worden hieronder slechts enkele opnamen beschreven.1. Herders, Hij is geboren

Oud-Hollands kerstlied
Instrumentaal

2. Inleiding 1982

dialoog voor twee kerstvrienden

3. Gloria in Excelsis Deo

Oud-Frans kerstlied
Instrumentaal

4. Jaaroverzicht 1982

dialoog voor twee kerstvrienden

5. O Dennenboom

Traditioneel/Ernst Anschütz
Instrumentaal

6. Wat betekent Kerst voor Wim?

dialoog voor twee kerstvrienden

7. Rudolp the Red-Nosed Reindeer

tekst en muziek: Johnny Marks
Instrumentaal

8. Het ontstaan van 'Stille Nacht'

dialoog voor twee kerstvrienden

9. Stille Nacht

tekst: Joseph Mohr, muziek: Franz Gruber

10. Prijsvraag

dialoog voor twee kerstvrienden

11. Midden in de winternacht

tekst: Harry Prenen, muziek: Jan Mul
Instrumentaal

12. De uitsmijter

dialoog voor twee kerstvrienden

13. Het is dus weer Kerstmis (Happy Xmas (War is over))

tekst en muziek: John Lennon en Yoko Ono
Nederlandse vertaling: Wim en Jan

14. Afsluiting 1982

dialoog voor twee kerstvrienden

Alle liedjes gespeeld door Wim Bakker en Jan Hovers


Liedjes en sketches

HERDERS, HIJ IS GEBOREN
Herders, Hij is Geboren is volledig door Jan alleen opgenomen. Van Les Paul had het tweetal geleerd dat als je een instrument met halve snelheid opneemt, het op normale snelheid precies een octaaf hoger klinkt. Jan maakt tijdens dit nummer dankbaar gebruik van deze techniek. Het is onbekend waar de galm vandaan komt. Waarschijnlijk van de London City-gitaarcombo die Jan van Hans Croon had overgenomen. Toentertijd waren versterkers verschrikkelijk duur. London City gold als een merk dat redelijk te betalen was en van redelijke kwaliteit. Tegenwoordig maak je met zo’n in zeegroen uitgevoerd retrogevaarte de blitz.

GLORIA IN EXCELSIS DEO
MIDDEN IN DE WINTERNACHT
RUDOLPH THE RED-NOSED REINDEER
Wim had voor Gloria in Exelsis Deo al eens een arrangement geschreven voor de klassieke gitaar. Jan heeft bij deze opname een tweede stem toegevoegd en een vrolijke baspartij. Op dit nummer is duidelijk de drumcomputer van Kees Spijker te horen. Het was een voor die tijd uniek apparaatje. Het bevatte een tiental mini-tuimelwipschakelaars waarmee een ritmepatroon gekozen kon worden. Het apparaat had geen geheugen. Dus moest Jan tijdens dit nummer af en toe wat schakelaars omgooien om een ander ritme te krijgen.

Wat voor Gloria in Excelsis Deo geldt, geldt min of meer ook voor Midden in de Winternacht.

Ook bij Rudolph the Red-Nosed Reindeer worden de sound-on-sound-mogelijkheden volledig benut. Ook bij dit nummer speelt Jan alle partijen.

HET IS DUS WEER KERSTMIS
Het is dus weer Kerstmis is een vertaling van “So this is Christmas” van John Lennon. Dertig jaar na dato biedt Wim zijn welgemeende excuses aan voor zijn vreselijk valse gezang.

 

Oudjaarsavond 1982 Uilenstede (eenheid 204)
 

 

 
eXTReMe Tracker